Drogen je citroenen uit of rotten ze? Door deze fout verspil je geld.

door Milan

Je neemt een citrusvrucht en die gaat binnen de kortste keren schimmelen? Als dit scenario je bekend in de oren klinkt, moet je eens opzoeken hoe je deze vruchten bewaart. Vooral omdat ze in de herfst in het seizoen komen. Wij geven advies over hoe je citrusvruchten moet bewaren om ze zo lang mogelijk vers te houden.

Citrusvruchten in de koelkast? Niet altijd een goed idee

Veel mensen zijn gewend om citroenen in de koelkast te bewaren. Het blijkt dat dit niet de handigste plek is, want het kan:

  • bederf bevorderen
  • de ontwikkeling van schimmel op het oppervlak

De enige uitzondering is fruit dat al in plakjes is gesneden. Zulke citrusvruchten kunnen in de koelkast bewaard worden, maar niet langer dan een paar dagen. Als je bijvoorbeeld een gesneden citroen hebt, doe deze dan voordat je hem in de koelkast legt in een speciale zak of bak, zodat de geuren van het apparaat niet in het fruit kunnen komen en het fruit niet kan uitdrogen.

Waar bewaren we citrusvruchten?

Als je een voorraad verse citrusvruchten hebt, is het een goed idee om er een goede plek voor te vinden in huis.

  • Het is ideaal om ze op een droge maar schaduwrijke plek te bewaren.
  • Als die moeilijk te vinden is, is er niets mis mee om ze in papieren zakken te bewaren. Als je voor deze methode kiest, is er één ding dat je moet weten. Het is beter om er niet meer dan drie of vier in elke zak te bewaren. Hoe minder citrusvruchten je bij elkaar stopt, hoe groter de kans dat ze beginnen te bederven en hoe makkelijker het is om hun conditie in de gaten te houden.

Hoewel het waar is dat citrusvruchten tot de meest bederfelijke vruchten behoren (onder goede omstandigheden kunnen ze tot twee weken bewaard worden), is het het beste om ze niet uit te stellen en regelmatig te eten. Citroenen, mandarijnen en sinaasappelen die te lang wachten, verliezen hun stevigheid, worden donkerder en krimpen langzaam (een gevolg van waterverlies). Als onze citrusvruchten na verloop van tijd van uiterlijk veranderen, is dat een teken dat ze snel moeten worden geconsumeerd voordat ze door schimmel worden aangetast.

Wees voorzichtig met wat je bewaart in de buurt van citrusvruchten

We weten al dat citrusvruchten lang houdbaar zijn, maar ondanks onze zorgvuldige aandacht voor het bewaren, kunnen ze vaak snel bederven. Als dit gebeurt, moeten we kijken welke andere vruchten en groenten we bij ze bewaren.

  • Het blijkt dat sommige daarvan ethyleen afscheiden, waardoor citrusvruchten sneller rijpen en dus sneller bederven.

Waardoor bederft fruit sneller? Dit zijn onder andere bananen, appels, avocado’s, meloenen, asperges en tomaten.

Gooi ze niet in de prullenbak. Of nog beter, doe de fruitpitten in een zakje. Ze zullen een echte winterredder zijn.

Leave a Comment